HusArvid gör ditt husbyggande enkelt!

Att bygga nytt hus med HusArvid är lätt och smidigt! Vi har många nöjda kunder som byggt sitt drömhem i Borås tillsammans med oss.

Jennie Bolin och Simon Exner

Fristad

– Om jag får bygga det här huset så bygger vi.
Så sa Jennie Bolin när hon och sambon Simon Exner övervägde att bygga nytt hus i Fristad strax norr om Borås. För Simon var det mer självklart att bygga nytt.
– Vi är inte så händiga, erkänner han.

Jennie hade tankar på en färdiguppvuxen lummig trädgård och trodde att det skulle bli för dyrt att bygga ett helt nytt hus. Men i alla hus de tittade på var det alltid någon detalj som de inte tyckte om. De började åka runt och titta på tomter för att bygga själva och hamnade i Fristad.
– Här kommer man åt sjön, det är max femhundra meter dit, området går ända ner så man är där på några minuter.

Ändå var det husmodellen från HusArvid som avgjorde frågan. Jennie föll för den klassiska tvåplansvillan Donsö direkt.
– Den passade inom de restriktioner och ramar som gällde för området utan att vi behövde modifiera den. Tomterna är ganska små så med sovrummet på andra våningen kommer man undan lite.

Villan har cirka 170 kvadratmeter med sex rum. Den öppna planlösningen på nedervåningen är bland det bästa med huset, tycker Simon.

– Här kan barnen springa runt, runt. Det tycker våra vänner som har barn är bra.

Jennie och Simon har bott i sitt nya hus sedan oktober 2016. Tomten köpte de i augusti 2015, huset levererades från HusArvid i maj 2016. Ett halvår senare flyttade de in.
– Det har varit en positiv upplevelse att få följa bygget. Vi har kunnat åka hit varje vecka och titta och vi fick en plan som beskrev vad som skulle hända vecka för vecka. Den stämde ganska exakt. HusArvid har skött det här jättebra.
Jennie, som tycker om att ta god tid på sig för att fatta beslut har tyckt om byggprocessen. Den har gett henne tid att lära känna både området och de nya grannarna.
– Därför var det väldigt bra att bygga nytt!

Var: Området Buxbomen i Fristad, utanför Borås.
Här bor: Simon Exner och Jennie Bolin med sonen Aston och norska skogskatterna Levi och Gimli.

Vald husmodell: Donsö från HusArvid
Antal rum: 6 rum och kök
Yta: ca 170 kvadratmeter

Det bästa med vårt hus:
Simon: – De öppna ytorna, det tänker jag på flera gånger i veckan.
Jennie: – Jag föreställer mig att balkongen utanför sovrummet kommer bli bäst när Aston inte sover hos oss längre. Där kan man sitta och ta en kopp kaffe eller ett glas vin. Och så kan man vädra sängkläderna där.

Jennie och Simons husbyggartips:
• Tänk långsiktigt! Vi valde exempelvis bort golvvärme i badrummet till förmån för ett extra förrådsutrymme. Det är något som inte är så lätt fixa till i efterhand.
• Fundera lite extra på eltillvalen, vi missade att ordna kontakter så att vi kan hänga lampor i småfönstren.
• Vi fick tipset att följa solens gång när vi planerade hus och tomt. Det gjorde att vi har sol från morgon till kväll på altanen!

Jennie och Johan Flodin

Sandsjön

Jennie ville ha hus. Det ville inte Johan. ”Men om jag klipper gräset?” sa Jennie. Nu har de byggt nytt hus i Sandsjön utanför Borås. 

När Jennie väl övertalat Johan om det fina med att bo i hus började de leta på Hemnet. Det visade sig att det skulle bli nästan lika dyrt att köpa ett befintligt hus som att bygga nytt, speciellt som ingen av dem är speciellt händig.
– Då började vi leta efter tomter.
De kikade på ett ställe där det skulle byggas radhus och träffade en husförsäljare från ett företag.

– Hade jag varit lika dåligt förberedd i mitt jobb hade jag blivit av med jobbet, berättar Johan som jobbar som säljare.
Han drog öronen åt sig. Men via radhuset fick paret kontakt med HusArvid och kunde visa upp sin budget.
– Säljaren hade ett bra upplägg och jag fick ett gott inryck av honom, säger Johan. New England-huset lockade, men HusArvid stod precis i startgroparna att lansera First Choice.

Johan och Jennie valde 1,5-planshuset.
– Vi fastnade för att det var en färdig lösning och att man fick mycket hus för pengarna. Det tyckte vi var bra, säger Johan – han ville inte hålla på att göra en massa val hit och dit.

De är väldigt nöjda med sitt boende och nämner att huset är välbyggt.
– Och så fick vi en inredd övervåning för samma pris som konkurrenten hade för bara en våning!

De har bott i sitt hus sedan april 2016. När Johan väl sagt ja till husbygge tog det bara en månad innan tomten var införskaffad och huset beställdes under våren 2015.
– Huset kom hit i november 2015. Det har varit en väldigt smidig process. När vi haft frågor har vi kunnat gå direkt till hantverkarna och frågat.
Och de är snabba med att berömma HusArvids service.
– Det var lite problem med vattenpumpen när vi flyttade in, de fixade felet samma lördagskväll – en otroligt bra servicenivå. Enkelt, smidigt, bekymmerslöst, prisvärt, summerar Johan byggprocessen.
Hur det går med gräsklippningen?
– Vi har köpt en självgående, säger Jennie och skrattar.

Var: Området Sandsjön, strax söder om Borås.
Här bor: Jennie och Johan Flodin, stabyhounden Zingo samt en groda som bodde på tomten men efter flitig uppvaktning av Zingo numera emigrerat till den närbelägna dammen.

Vald husmodell: First Choice, 1,5-plan
Antal rum: 6 rum och kök inklusive tvättstuga och badrum.
Yta: 151 kvadratmeter

Zoologiska besök förutom grodan: räv, lo, rådjur och katter. – En kväll när jag satt och jobbade med Zingo nära mig började han morra. Jag tittade upp och ut genom fönstret – där stod två älgar och tittade in.

Det bästa med vårt hus:
Jennie: – Att det är ljust, luftigt och så läget med sjön så nära.
Johan: – Det är fantastiskt ljust och gött och jag gillar den öppna planlösningen.

Jennie och Johans husbyggartips:
·      Hitta läget/tomten först och titta på huslösningar efter det, ett hus kan man alltid förändra men aldrig läget.
·      Prata med flera olika husleverantörer för att se vilket som passar er och era behov bäst.

Martina och Fredrik Sandblom

Sparsör

I december 2017 har Martina och Fredrik Sandblom bott två år i sitt nybyggda hus i Sparsör, norr om Borås. De bor ganska högt och har en härlig utsikt över Öresjö och det var tomtens läge som avgjorde var de skulle bo.
– Här får vi inga grannar bakom oss på grund av naturreservatet bakom huset, säger Martina som flyttat till Borås från Örebro.

Lägenhet, radhus, hus, bygga nytt? Tankarna var många. Men även om man väljer ett relativt nybyggt hus är det inte säkert att huset blir som man vill.
– Driftskostnaden spelar också in, säger Fredrik som är mycket teknikintresserad.
Det märks i deras hus – de har ett helt teknikrum och vill man dra för jalusierna för fönstren då ber man bara ”Alexa” göra så. Lysknapparna kan styra ljudet, eller så sköter man hela huset från mobilen.

Efter att de hade hittat sin tomt för 3,5 år sedan åkte de till en husutställning för att hitta det hus de ville bygga.
– HusArvid hade inte exakt det vi ville ha, men de sa ”det fixar vi” och så har det varit hela vägen.
En arkitekt kopplades in och så fick Fredrik och Martina komma med sina önskemål.
– Vi började med ett 1,5 planshus, sen vände vi och bestämde oss för två plan.

I november 2014 var huset ritat och de skickade in bygglovet. I samma veva började de planera för bröllop och dagen innan grävskoporna kom åkte de till Örebro för att gifta sig. Senare på sommaren gjöts plattan och i december 2015 fick de flytta in i sitt drömhus.

– Det var enklare än vi trodde att bygga hus, HusArvid har fungerat klockrent. Det har mest varit kul.
Fast Fredrik blev nervös när han såg den gjutna plattan – tänk om huset skulle bli för litet?
Båda två är intresserade av arkitektur och inredning, dessutom vill Fredrik gärna veta varför han bör välja en viss värmepump framför en annan, så han har sett till att läsa på om det mesta. De vill heller inte riskera att ha missat något utan har gått grundligt tillväga genom hela byggprocessen.
– Vi har diskuterat alla val och blir inte så stressade, säger de.

Martina och Fredriks hus är väl tilltaget, 185 kvadratmeter.
– Fast vi var uppe i 230 kvadrat ett tag. Då var vardagsrummet större, nu är det på 25 kvadratmeter.
De har också sett till att få bra takhöjd, 2,70 på nedervåningen och 2,50 på plan två. Och de har varit överens hela vägen. Den enda kompromissen har varit att Fredrik absolut ville ha två diskmaskiner. Det fick han, om Martina fick ett badkar och en balkong utanför sovrummet. Med utsikt över sjön, såklart.

Var: Sparsör, strax norr om Borås
Här bor: Fredrik och Martina Sandblom med dottern Agnes.
Vald husmodell: Eget arkitektritat hus.
Antal rum: Många.
Yta: 185 kvadratmeter.
Det bästa med vårt hus:
Martina: – Läget, med utsikt över sjön och skogen precis intill.
Fredrik: – Jag håller med till 110 procent. Det känns som om vi byggt ett välanpassat hus till oss, vi har fått in precis de grejer som vi tänkt oss.

Martina och Fredriks husbyggartips:
• Kolla allt och tänk igenom noggrant innan du börjar.
• Var ute i god tid så att du inte står där när elektrikern kommer och vill sätta dit kontakterna. Det är inte bara att sätta dem här och där.
• Man kan ändra sig, så det är bra att ta god tid på sig.
• Prata med andra som byggt hus så att du inte behöver gå på samma nitar.
• Vi åkte runt i villaområden för att kolla hur det ser ut i verkligheten. Man får inte samma känsla när man bara ser en bild eller en viss del.
• Tänk logistiskt – som att nu går jag in i köket… Föreställ dig hur huset ska fungera i vardagen så att du slipper överraskningar. Vi planerade till och med var julstjärnorna skulle sitta!
• Tänk på förvaring.

Krisztina Csiszar och Robin Lygnelid

Dalsjöfors

Funkis och högt i tak. Det var några av Krisztina Csiszars krav när hon och sambon Robin Lygnelid bestämde sig för att bygga nytt hus för några år sedan. De flyttade in i sitt nybyggda och delvis egenritade hus i Dalsjöfors utanför Borås i april 2016.

Tvåan började bli för liten, speciellt när paret bestämde sig för att skaffa barn. Planen var att först titta efter en trea och därifrån gå vidare till hus.
– Men när vi var inne på nätet och kollade började vi undra varför vi skulle mellanlanda i en lägenhet och vi halkade snabbt in på att bygga nytt, berättar Krisztina som är mammaledig med yngste sonen Adrian.
Varken hon eller Robin ser sig som några hantverkare så ett begagnat hus skulle tvinga dem att renovera.
– När man bygger nytt hus är det underhållsfritt i åtta–tio år, säger Robin, vi behöver inte tänka på att byta tak eller måla, allting är nytt och fräscht.

När beslutet väl var taget tog Krisztina in ett antal offerter. Skulle de ha råd?
– Vi ville få ett hum om vad det skulle kosta att få ett hus som vi ville ha det.
De flesta fabrikanter ville hänvisa paret till enkla enplansvillor.
– Vi fick väldigt bra förtroende för HusArvids säljare. Han lyssnade in oss och vi fick höra att vi kunde göra som vi ville.

Så Krisztina utgick från husmodeller hon tyckte om, lade till och drog ifrån tills hon hade en husmodell och en planlösning hon tyckte om. Högt i tak i vardagsrum och sovrum, köket placerat i ena hörnet, lite avskiljt från resten av huset, groventré med plats för barnvagn och tvättstuga samt ett förråd.

– Förrådet är viktigt och i efterhand kan jag tycka att vi borde byggt ett större, säger hon.

I november 2015 satte markarbetet igång. I samma veva dök Oskar, idag två år upp. Några månader senare var deras nya hus klart för inflyttning.
– Vi fick en tjock pärm med bland annat tider och när allting skulle vara färdigt. Det var bara en grej som blev lite fel, ett tak över utedelen, men det berodde på en miss på ritningen och löste sig innan rännorna kom på plats.
Krisztina och Robins tomt är också färdig, det gick fort. Mycket på grund av att Krisztina vill ha ordning och reda för att slippa lerpölar inomhus men också eftersom paret lagt med trädgårdsarbetet i sin budget.

– Det tog ganska lång tid för oss att bygga huset, men vi ville ta det lugnt för att spara ihop pengar och tänka igenom hur vi ville ha vårt hus. Vi hade bara tänkt bygga hus en gång, men det var så kul att jag skulle gärna göra det igen, säger Krisztina och skrattar.

Var: Dalsjöfors, strax utanför Borås.
Här bor: Krisztina Csiszar och Robin Lygnelid med sönerna Oskar och Adrian.
Vald husmodell: Egenhändigt ritat.
Antal rum: 4 r o k samt groventré, tvättstuga och förråd.
Yta: 136 kvadratmeter. – Man kan ju bygga ut huset 15 kvadratmeter utan bygglov så vi har en plan att få till arbetsrum och tv-rum senare.

Det bästa med vårt hus:
Krisztina: – Sovrummet är ett favoritrum.
Robin: – Läget, vi har en hörntomt och alla ljusinsläpp.
Krisztina och Robins husbyggartips:
• Kolla tomten innan du väljer husmodell.
• Planera tomten samtidigt som du planerar huset.
• Kolla läget, hur solen rör sig, var den går upp och ner.
• Vad är det för tomt, vad säger detaljplanen att du får bygga?
• Tänk på var du vill ha uteplatserna, det kan avgöra hur huset ser ut och var vardagsrummet hamnar.
• Låt det gärna ta tid och tänk på hur du vill ha det. Vi gick på många husvisningar, det gör det lättare att förstå än när man bara ser det på papper.
• Stressa inte fram det!

Beställ katalog

Kontakta säljare

Fredrik Palm - Villa/Tomter
Andreas Klarström - Bostadsrätter